maandag 6 mei 2013

Le nouveau roi

Het 'standbeeld' voor het huis van onze zeer oranjegezinde (Franse) buren kreeg ter gelegenheid van de troonswisseling een oranje t-shirt en hoedje op.

Niet alleen door onze nieuwe koning Willem-Alexander stond de maand april in het teken van oranje, ook door de Hollandse bezoekjes. Mijn ouders kwamen met de camper (boordevol bouwmaterialen, cadeautjes en Hollandse lekkernijen) voor een weekje, tijdens de schoolvakantie van de kinderen. Het weer was goed genoeg voor enkele fietstochtjes. Goede reden om mijn fiets weer eens onder het stof vandaan te halen, en te concluderen dat ik deze niet meer had aangeraakt sinds het laatste bezoek van mijn ouders. Dat was zomer vorig jaar. Help, ik begin op een Française te lijken!
Mijn vader spitte de moestuin om, en vergrootte deze zelfs met enkele vierkante meters. Dat schept verplichtingen, dus binnenkort gaan we eindelijk de foire in Giat bezoeken voor plantjes. De foire is een tweewekelijkse grote markt met van alles en nog wat zoals gereedschappen, seizoensplanten, kleding, schoenen, gevogelte, kippen en kaas. Mijn (gepensioneerde, Franse) buurvrouwen proberen me al een jaar mee te slepen, maar dat is wegens tijdgebrek nog niet gelukt. Verder hebben we overhangende struiken en bomen gekapt, gezaagd, en opgestookt en natuurstenen muurtjes in de tuin ontdaan van mos. Al met al ziet onze tuin er weer fijn opgeknapt uit. Viggo heeft opa en oma iedere ochtend wakkergekieteld in de camper, een uurtje later gevolgd door Manu die graag wat uitslaapt. Kortom, we hebben genoten van elkaars gezelschap en natuurlijk voelen we bij het afscheid des te meer de afstand met Nederland.    
Ook Rob's (jeugd)vriend, oud-collega en naamgenoot Rob reisde met zijn gezin af naar de Creuse waar hij in de buurt een gite had gehuurd. We hebben samen gewandeld, gegeten en bijgekletst, en het blijft ontzettend leuk en bijzonder om onze nieuwe woonplek en ons nieuwe leven aan vrienden uit Nederland te laten zien. Samen keken we op 30 april naar de televisiebeelden rond de troonswisseling, de abdicatie van Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Om in het echt ook wat van de sfeer mee te krijgen, vertrokken we in de namiddag naar Sauret Besserve, waar enkele Nederlanders samen met de Franse gemeenschap een heus Fête Orange hadden georganiseerd. Een mini-vrijmarkt op het dorpspleintje, oudhollandse spelen zoals zaklopen en koekhappen, en in de avonduren een muziekoptreden en karaoke. Lang geleden dat ik staand in het zonnetje een biertje dronk in een plastic beker, met de tranentrekkers van André Hazes luid schallend uit de boxen. Met weemoed dacht ik terug aan Amsterdam, waar ik jarenlang uitbundig deelnam aan het massaal gevierde Oranjefeest, met mijn vrienden, in de straten en kroegen van de Jordaan of op een bootje, met bier in plastic bekers en witte broodjes met rookworst en mosterd.
Intussen gaat het leven z'n gewone gangetje. Manu is inmiddels goed ingeburgerd op school, en zijn kennis van de Franse taal heeft een flinke vlucht genomen. Dankzij de consequente aanpak van de schooljuf- en assistentes en de oppasmoeder is hij al een tijdje zindelijk. Ook met Viggo gaat het goed op school, en binnenkort maakt hij zijn eerste schreden op het voetbalveld van Auzances. Rob heeft naast het werk buitenshuis hard gewerkt op de zolder. Dit zou aanvankelijk een grote slaapkamer voor Viggo worden, maar we hebben besloten hier twee ruimtes van te maken, waaronder een kantoor voor onszelf. Rob heeft de electra aangelegd, de muren voorzien van isolatie en gipsplaten, en momenteel rondt hij het stucwerk af. Het weer is prachtig; iedere ochtend worden we wakker van de vogeltjes. Paardenbloemen maken van de weilanden uitgestrekte, gele vlaktes; de koeien wentelen zich in de lentezon. Het aantal Nederlandse kentekens neemt zienderogen toe, en bevolken de parkeerterreinen van de supermarchés en de bouwmarkten. En als les Hollandais er weer zijn, weten we: Het is lente!

 
Gipsplaten plaatsen op zolder.

Biertje?


De naden tussen de gipsplaten worden aangesmeerd.

Et finallement: stucen.

Een bezoekje aan het Chateau de Boussac, in het noorden van de Creuse.

Een ritje op het paard bij kennissen.

Paaseieren schilderen.

De kinderen mochten in het dorp paaseieren zoeken samen met de andere kinderen uit de omgeving, in onze eigen tuin, en aan het einde van de dag ook nog in de tuin van de buren (foto's).We halen het mos van de natuurstenen muurtjes in onze tuin. Later zullen we het oude voegsel weghalen, en de muren opnieuw voegen.

Het maaiseizoen is weer begonnen!


Opa en oma zijn gearriveerd: champagne!

De moestuin is omgespit; tijd om te zaaien!

Helemaal achterin de tuin halen we overhangende bomen en struiken weg, waardoor we meer uitzicht hebben over de weilanden achter ons huis.

Na gedane arbeid is het goed rusten...eh...drinken.Bezoek van Rob, Annemiek, Jack en Mika.
Oranje cadeautjes en AH sentimenten.

De hangmat komt ook weer tevoorschijn.
 


Onze nieuwe parasol, zodat we niet meer hoeven te slepen met tafel en stoelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten